[2009-08-19]VAD håller vi PÅ med?

VAD håller vi på med?

För länge, länge sedan…

Kanske tusen år eller kanske ett par månader…

Satt det en kompositör och gnuggade sina geniknölar, slet sitt hår för att sätta på pränt en känsla eller en upplevelse som han/hon tyckte det var värt att dela med oss andra.

Kanske var det olycklig kärlek (opera, pop) eller en storslagen naturupplevelse eller rentav vördnad inför det stora, det obegripliga, det som så många har svårt att finna ord för; universum, gud, skapelsen, glädjen, sorgen, livet –

För inte SÅ länge sedan…

Kanske hundra år eller en månad…

Fanns det en konstnär (dirigent, solist, musikant…) , kanske samma som i avsnittet ovan men inte nödvändigtvis, som gnuggade sina geniknölar och slet sitt hår för att uttolka och det skrivna och för att finna ett sätt att förmedla denna stora känsla. Kanske satt denne person och skrev ett nytt arrangemang för detta stycke, kanske satt han/hon bara och försökte förstå vad kompositören e g e n t l i g e n var ute efter och funderade på hur detta skulle kunna förmedlas.

Ganska nyligen…

Kanske femtio år eller en månad…

Tog dessa musikanter och samlades för att svettas, slita sitt hår spela så att fingrarna blödde och sjunga så stämbanden slaknade – för att repetera, repetera, repetera!

Samtidigt.

Nästan!

Fanns det en grupp tekniker som funderade på hur i hela fridens namn skall vi kunna förvara detta så att kommande generationer skall kunna få glädje och styrka av detta genom tiderna förmedlade budskap. Detta  UNIKA TILLFÄLLE som dessa konstnärer har gjort ALLT för att DU skall få återuppleva. Denna underbara, omstörtande, bedårande känsla som de upplevt, försökt sätta på notskrift, uttolka, spela upp för att fler än just de själva skulle få lyftas mot de olympiska höjderna. Vill dessa tekniker, också de konstnärer, på sitt vis, försöka fånga alla nyanser av. Varje liten frasering, varje accent, varje nyans skall finnas där så att också DU skall förstå det unika i detta underbara tillfälle, denna underbara känsla. Till och med valet av inspelningslokal skall kunna upplevas. TILLFÄLLET skall  fångas och kunna avnjutas igen och igen och igen…

NU!

…kommer vi till ytterligare en svårighet – detta skall kunna hända HEMMA hos DIG!

Det är här VI kommer in…